Zonnepanelen nodig? Vind hier de beste zonnepanelen leveranciers!

Sunpower

415 W of 425 W vermogen

Tot wel 22% efficiëntie

98% gegarandeerde output in jaar 1

Geïntegreerde Enphase AC-omvormer

40 jaar product garantie

Vattenfall

405 W vermogen

3443 kWh opwek per jaar

Growatt omvormer

15 jaar productgarantie

25 jaar vermogensgarantie

AEG

405 W vermogen

Tot wel 21,1% efficiëntie

MC4 connector

25 jaar vermogensgarantie

25 jaar productgarantie

Solaredge

300 W vermogen

MC4 Solar kabel

ingebouwde SafeDC™

Geïntegreerde power optimizers en half-cut celtechnologie

25 jaar productgarantie

Conergy

250 W vermogen

Tot wel 15,28% efficiëntie

97,5% gegarandeerde output in jaar 1

37,12 V leegloopspanning

12 jaar productgarantie

Meyer burger

400 W vermogen

Tot wel 21,7% efficiëntie

PV kabel

Geproduceerd met 100% duurzame energie

25 jaar productgarantie

Solar Frontier

170 W vermogen

Tot wel 13,80% efficiëntie

90% gegarandeerde output in jaar 1

Gebruik van CIS technologie

10 jaar productgarantie

Boviet

450 W vermogen

Tot wel 23,3% efficiëntie

95% gegarandeerde output in jaar 1

P-Type semiconductor

12 jaar productgarantie

NSP

380 W vermogen

Tot wel 19,60% efficiëntie

Monopanelen

39,53 V leegloopspanning

10 jaar productgarantie

Renesola

310 W vermogen

Tot wel 16% efficiëntie

Polycrystalline

Maximum systeem voltage = 1000 V

10 jaar productgarantie

In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds populairder geworden als een duurzame en milieuvriendelijke keuze om energie op te wekken. Zonnepanelen zijn apparaten die zonne-energie omzetten in elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen. De cellen zijn gemaakt van silicium, dit is een materiaal dat elektriciteit kan genereren wanneer er licht op valt. Wanneer er zonlicht op de cellen valt, worden er elektronen in beweging gebracht, wat ervoor zorgt dat er elektriciteit wordt opgewekt.

Het gebruiken van zonnepanelen heeft vele voordelen, waaronder lagere energiekosten, het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en een lagere CO2-uitstoot. Zonnepanelen zijn een veelbelovende oplossing voor een groenere toekomst, zeker met de huidige klimaatverandering. 

Hoe werken zonnepanelen? 

Zonnepanelen werken door gebruik te maken van het fotovoltaïsche effect, wat betekent dat ze zonlicht omzetten in elektriciteit. Dit gebeurt via een aantal stappen:

  • Wanneer de zonnepanelen raakt wordt het geabsorbeerd door de zonnecellen die op het paneel zijn aangebracht.
  • Zonlicht bestaat uit fotonen, kleine deeltjes die een bepaalde hoeveelheid energie bevatten. Wanneer een zonnecel geraakt wordt door een foton, wordt deze geabsorbeerd en geeft het zijn energie af aan een elektron in de zonnecel. 
  • Doordat de elektron energie heeft opgenomen, komt het los van zijn atoom en begint het te bewegen. Deze bewegende elektronen creëren een stroom van elektriciteit. 
  • De elektriciteit die wordt geproduceerd door de zonnecellen is gelijkstroom (DC) elektriciteit, wat betekent dat het stroomt in één richting. Deze vorm van elektriciteit wordt niet thuis of op kantoor gebruikt. De gelijkstroom moet dus worden omgezet naar wisselstroom (AC) met behulp van een omvormer voordat dit gebruikt kan worden. 
  • De omvormer zet de DC elektriciteit om in AC elektriciteit, zodat het kan worden gebruikt door de huishoudelijke apparaten of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
  • De elektriciteit die geproduceerd is kan dan gebruikt worden door de huiseigenaar, bedrijf of kan worden verkocht aan de energieleverancier als er meer energie geproduceerd is dan nodig. 

Soorten zonnepanelen? 

Er zijn ongeveer vier verschillende soorten zonnepanelen waar uit gekozen kan worden: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Het onderscheid tussen deze soorten bestaat uit de manier waarop zonnecellen geproduceerd zijn, wat effect heeft op het rendement. Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één gehele kristal en hebben hierdoor dus het hoogste rendement. 

  • Monokristallijn: Dit type zonnepaneel heeft de hoogste efficiëntie en wordt gemaakt van één kristal. Het paneel heeft een donkere, egale uitstraling.
  • Polykristallijn: Dit type zonnepaneel wordt gemaakt van meerdere kristallen en heeft een blauwe uitstraling. Het paneel heeft een iets lagere efficiëntie dan monokristallijne panelen.
  • Dunne-film zonnepanelen: Dit type zonnepaneel is gemaakt van dunne lagen van verschillende materialen, zoals amorf silicium, cadmium telluride of koperindiumgalliumselenide. Het paneel heeft een lagere efficiëntie dan kristallijne panelen, maar kan flexibeler zijn en op verschillende oppervlakken worden aangebracht.
  • Glas-glas: Dit is een type zonnepaneel waarbij de zonnecellen tussen twee lagen glas zijn geplaatst. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, waarbij de zonnecellen op een dunne laag kunststof worden geplaatst, biedt glas-glas technologie een extra beschermingslaag voor de zonnecellen

Renesola zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn als optie voor huishoudens en bedrijven die hun eigen duurzame energie willen opwekken steeds populairder. De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald, hierdoor is het voor steeds meer mensen een haalbare optie geworden. 

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het aantal panelen dat nodig is, het type paneel en de installatiekosten. Over het algemeen kost een gemiddelde zonnepaneel installatie tussen de €4.000 en €10.000, afhankelijk van de grootte van de installatie en het type paneel dat wordt gebruikt. Ook zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar die de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken.

Hoe kies je de beste zonnepanelen? 

Bij het kiezen van de beste zonnepanelen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hieronder staan enkele belangrijke punten die u kunt overwegen bij het selecteren van zonnepanelen:

  • Efficiëntie: De efficiëntie van een zonnepaneel geeft aan hoeveel energie het paneel kan produceren in verhouding tot het oppervlak. Over het algemeen geldt: hoe hoger de efficiëntie, hoe beter.
  • Garantie: Zorg ervoor dat u een garantie krijgt op uw zonnepanelen, zodat u beschermd bent tegen eventuele defecten of problemen. Let hierbij op de garantieperiode, en of deze betrekking heeft op de productiecapaciteit en/of de materiaalkwaliteit.
  • Kwaliteit: Kies zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten met een goede reputatie voor kwaliteit. Lees reviews en controleer of de fabrikant voldoet aan de relevante certificeringen.
  • Type zonnepaneel: Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bepaal wat het beste past bij uw specifieke situatie en energiebehoeften.
  • Prijzen vergelijken: Vergelijk prijzen van verschillende fabrikanten en installateurs. Houd er rekening mee dat de goedkoopste optie niet altijd de beste optie hoeft te zijn. Kijk naar de kwaliteit van de producten en diensten die worden aangeboden.
  • Ervaring installateur: Kies een installateur met ervaring en goede referenties om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen goed worden geïnstalleerd en optimaal presteren.

Top 5 zonnepanelen vergelijken 

Zonnepaneel  Vermogen Efficiëntie Garantie
Sunpower 425 W 22% 40 jaar
AEG 405 W 21,1% 25 jaar
Conergy 250 W 15,28% 12 jaar
Meyer burger 400 W 21,7% 25 jaar
Solar Frontier 170 W  13,80% 10 jaar